top of page
Yoga Posture

Hatha joga

Hatha joga je več kot 5000 let stara disciplina, ki vključuje jogijske položaje (asane), tehnike kontrole diha (pranajame) in druge subtilne tehnike (bande, mudre, meditacija), ki vplivajo na celostno blagostanje človeka. Hatha joga ugodno vpliva na sprostitev napetosti v mišicah in razbremenitev skeletnega sistema, hkrati pa krepi določene mišične skupine. Vzpostavi se pravilna drža telesa, ohranja se gibljivost hrbtenice. Osredotočenost med prakso vodi v umiritev uma. Hatha joga vzpostavi ravnovesje in povezavo med telesnimi, umskimi in subtilnimi ravnmi našega bitja. Celostno dobro počutje spremlja občutek notranjega miru in stika s svojo pravo notranjo naravo, ki je vir moči za pristen stik z bližnjimi.

Tečaj je primeren za začetnike in tudi izkušene praktikante, saj nudimo več variant jogijskih tehnik glede na stopnjo zahtevnosti.

Yoga with Props

Od asane...

Zdravje in dobro počutje nista zgolj fizične narave. Šele ko so telo, um in duh vsak v svojem optimalnem stanju, hkrati pa vsi skupaj vibrirajo v harmoničnem sozvočju, lahko govorimo o celostnem blagostanju človeka. Asana torej ni zgolj telesni položaj, temveč blagodejno stanje človeka v svoji celosti, v katerem telo, um in duh zavzamejo stabilnen in udoben položaj v medsebojnem ravnovesju.

...preko pranajame...

Vdih, ki poživlja. Izdih, ki sprošča. Trenutek počitka med njima. Dih, ta rdeča nit življenjske energije - prane, ki se prede od prvega vdiha do poslednjega izdiha in niza ogrlico življenja trenutek za trenutkom. Pranajama - kontrola diha z osredotočenim umom izboljša pretok prane, da se prevetri in očisti vsak zaprašen kotiček. Na subtilne ravni našega bitja poleg pranajame delujejo tudi bande, mudre in krije, orodja hatha joge za lahkotnost in živost.

Kundalini Yoga Breathing
Meditation
Yoga at Home

...do meditacije.

Nemogoče je ubežati nihanju med vzponi in padci v igri dualnosti, v katero je ujet naš svet. Tako se vsaj zdi, če svet zaznavamo le preko čutil. Joga nas uči tehnik koncentracije in osredotočenosti, ki naše čute obrnejo navznoter, kjer se odpre povsem drug svet. Svet, iz katerega v resnici izvira vse življenje, kjer je doma mir, radost in blaženost. Tedaj se zares zgodi joga - stanje povezanosti telesa, uma in duha.

bottom of page