top of page
Jon_četrtek (35).jpg

Dojenčki brez plenic

Metoda temelji na nežni komunikaciji o izločanju med odraslim in dojenčkom. Kadar se odrasli odziva tudi na dojenčkove potrebe glede izločanja, je otrok bolj celostno zadovoljen. Otrok ohrani zavedanje o izločanju, tako da se mu le-tega ni potrebno kasneje ponovno učiti. Ko komunikacija o izločanju steče, se povezava med odraslim in otrokom še bolj poglobi. Dojenček je lahko postopoma vedno daljša obdobja brez plenic. Manj plenic pomeni manjše onesnaževanje okolja.

img_1308.jpg

Komunikacija se vzpostavi, ko odrasli na podlagi opazovanja otroku ponudi možnost izločanja v primernem trenutku v enem izmed položajev za izločanje. Položaji za izločanje sledijo naravnim fiziološkim principom, ki otrokom omogočajo lažje odvajanje. Koža, ki ni zavita v plenice 24 ur na dan, lažje diha in je manj izpostavljena pojavu pleničnega izpuščaja. Naloga odraslega je predvsem, da umirjeno prisluhne potrebam otroka po izločanju in zagotovi igrivo in sproščeno vzdušje.

brezplenicarstvo_brez.png

Delavnica je namenjena bodočim in mladim staršem in drugim, ki so v stiku z dojenčki in malčki.

Komunikacijo o izločanju je najlažje vzpostaviti v prvem letu. Če je otrok starejši, govorimo o zgodnjem odvajanju od plenic, pri katerem je mogoče uporabiti nekaj principov metode.

Pleničke stran za bolj svobodne male nadebudneže in bolj čisto naravo.

bottom of page